Andmekaitsetingimused (Privaatsuspoliitika)

Kuidas hoiame Teie eraelulist teavet?

Statistikaamet on riigiasutus ja meie tegevus on avalik. Iga inimene võib esitada teabenõude ja küsida teavet ameti tegevuse ja avaldatava riikliku statistika kohta.

Töökäigus koguneb meile ka isikuandmeid, sealhulgas eraelulist teavet. Isikuandmetele juurdepääsu on seadus kitsendanud.

Andmekaitsetingimused kirjeldavad, kuidas kasutame Teie isikuandmeid ja tagame nende konfidentsiaalsuse.

Millist teavet Statistikaamet Teie kohta saab?

  1. Kontaktandmed (nimi, aadress, e-posti aadress, telefoninumber) ja muu teave dokumentides.
  2. Telefonikõnede salvestused (kõne salvestamisest teavitatakse Teid kõne alguses).
  3. Elektroonilised tuvastusandmed (IP-aadress).
  4. Kliendiuuringutes ja tagasisideküsitlustes kogutud andmed.
  5. Teave Teie tellitud toodete ja teenuste ja veebikülastuste kohta.
  6. Tööle kandideerimisel avaldatud teave.
  7. Riikliku statistika tegemiseks kogutud andmed.

Kui Teid huvitab, kas ja kuidas Teie isikuandmed Statistikaameti kaudu teistele teatavaks saavad, siis palun lugege vastavaid selgitusi. Need on järgnevad olukorrad:

  1. Te saadate meile teabenõude, selgitustaotluse, märgukirja või tellimustöö.
  2. Teie kohta esitatakse Statistikaametile järelepärimine töötamise kohta Statistikaametis.
  3. Te külastate meie veebilehte või kasutate meie teenuseid, helistate klienditoe- või infotelefonil, Te osalete meie korraldatud üritustel, kliendiuuringutes või tagasisideküsitlustes.
  4. Te soovite tutvuda Teie kohta kogutud andmetega.
  5. Te kandideerite meile tööle.
  6. Te osalesite riikliku statistika uuringus või Statistikaamet on kogunud Teie kohta andmeid riiklikest registritest ja andmekogudest statistika tegemiseks.
  7. Ametis on toimunud isikuandmetega seotud rikkumine.

Andmekaitsetingimused ei hõlma:

  • juriidiliste isikute andmete hoidmist;
  • isikuandmete töötlemist veebilehtedel, millele meie veebilehel viidatakse (välislingid).

Teabenõudele, tellimustööle, märgukirjale või selgitustaotlusele vastamine

Teie kontaktandmeid kasutame vaid Teile vastamiseks või Teiega kontakteerumiseks, sh Teie teavitamiseks uutest toodetest, mis võivad Teile huvi pakkuda. E-kirjadele on alati lisatud viide teavitustest loobumise võimaluse kohta. Loobujatele ei saadeta teavitusi kolme aasta jooksul.

Avaliku teabe seaduse järgi peab riigiasutuse kirjavahetus olema avalikkusele kättesaadav asutuse veebilehel dokumendiregistris. Eraisikute kontaktandmed jm eraeluline teave on konfidentsiaalne ja sellele ligipääsu on seadus kitsendanud.

Eraisikute puhul avalikustame veebilehel dokumendiregistris ainult kirja saatja/saaja nimetähed  ja dokumendiliigi (teabenõue ja tellimustöö, kiri). Kirja täpset pealkirja ega sisu, samuti saatja kontaktandmeid, me ei avalikusta, sest eraisikutega peetav kirjavahetus on juurdepääsupiiranguga (asutusesiseseks kasutamiseks).

Kuna tegemist ei ole riikliku statistika tegemisel kogutud andmetega, väljastame juurdepääsupiirangust hoolimata teavet asutusele või isikule, kellel on otsene seadusest tulenev õigus seda küsida (nt kohtueelne menetleja või kohus).

Kui kirjutate meile juriidilise isiku või asutuse nimel, siis palume kasutada mitte oma era-, vaid tööalaseid kontaktandmeid. Need kontaktandmed on dokumendiregistris avalikud.

Juhul kui vastuskiri sisaldab isiku tuvastamist võimaldavat teavet (nt Teie kohta kogutud andmeid), v.a kontaktandmed, siis saadame selle krüpteeritult.
Paberil isikuandmeid sisaldavat teavet ei edasta me posti teel, vaid kohapeal isikut tõendava dokumendi alusel.

Teiega peetud kirjavahetust võime kasutada ka asutusesiseselt oma töö kvaliteedi hindamiseks. Kirjavahetuse statistikat ja kokkuvõtteid avaldame umbisikuliselt.

Eraisikutega peetud kirjavahetust säilitame veebilehel dokumendiregistris kolm aastat ja asutuse dokumendihaldussüsteemis dokumendile kehtestatud säilitustähtajani (nt teabenõuetel ja tellimustöödel kolm aastat). Pärast selle tähtaja möödumist paberdokumendid ja digitaaldokumendid hävitatakse.
Elektroonilisel kujul teabenõuded ja tellimustööd säilitatakse kliendihaldussüsteemis, mis on asutusesiseseks kasutamiseks.


Järelepärimisele vastamine töötamise kohta Statistikaametis

Kuna tegemist ei ole riikliku statistika tegemisel kogutud andmetega, väljastab Statistikaamet teabe asutusele või isikule, kellel on otsene seadusest tulenev õigus seda küsida.


Võrgulehe külastamine, teenuste kasutamine, klienditoe- või infotelefonile ning helistamine, üritustel, kliendiuuringutes või tagasisideküsitlustel osalemine.

Teie kontaktandmeid kasutame vaid Teile vastamiseks või Teiega kontakteerumiseks, sh Teie teavitamiseks uutest toodetest, mis võivad Teile huvi pakkuda.

Reklaami- ja otseturundusteateid (nt info Statistikaameti toodete-teenuste kohta, konverentside, koolituste kutsed jms) saadetakse klientidele, kes on andnud nõusoleku Statistikaameti otseturunduspakkumiste saamiseks. Need isikud saavad Statistikaameti uudiskirju ja otseturundusteateid e-posti kaudu.

Kliendid võivad uudiskirja või muude reklaami- ja otseturundusteadete saamisest loobuda e-kirjas esitatud lingile sisenedes või järgides muid juhiseid, mis on asjaomases otseturundusteates antud.

Teie tellimuste ja veebikülastuste teavet ning kliendiuuringutes antud vastuseid kasutame toodete ja teenuste arendamiseks. Kliendiuuringutes või tagasisideküsitlustes on kontaktandmete andmine vabatahtlik. Uuringute kokkuvõtteid avalikustame umbisikuliselt, vastaja nime ja aadressideta. Teie veebikülastuste kohta logifailidesse salvestuv ja kliendiuuringutes kogutud teave on piiratud ligipääsuga asutusesiseseks kasutamiseks. Veebilehe kasutusstatistikat ja kliendiuuringute tulemusi avaldame üldistatult (umbisikuliselt).

Klienditoe-, infotelefoni ja üldtelefoni kõned salvestatakse. Teavitus salvestamise kohta on kõne alguses. Kui Te ei soovi salvestamist, on Teil võimalik kõnest loobuda ning valida mõni muu teabe saamise viis (saata kiri, e-kiri või tulla Statistikaametisse kohapeale).

Salvestisi kasutame vaid teenuse kvaliteedi kontrollimiseks või kõnede sisu tõestamise vajaduse korral. Salvestistele pääsevad ligi teenuse kvaliteedi eest vastutavad isikud. säilitatakse kuus kuud.
Telefonikõnede kohta koostatud kokkuvõtted on umbisikulised ning neid kasutatakse ainult asutusesiseselt.


Õigus tutvuda enda andmetega

Teil on õigus tutvuda andmetega, mida Statistikaamet on Teie kohta kogunud.

Palume Teil esitada taotluse. Vaata teenusstandard „Teabenõude täitmine“.

Taotlusele vastame esimesel võimalusel, kuid mitte hiljem, kui ühe kuu jooksul.


Meile tööle kandideerimine

Kui kandideerite Statistikaametisse tööle, siis

  • lähtume Teie enda avaldatud teabest ning avalikest allikatest;
  • eeldame, et Teie poolt soovitajatena nimetatud isikutega võime suhelda;
  • Teil on õigus teada, milliseid andmeid me Teie kohta oleme kogunud;
  • Teil on õigus meie kogutud andmetega tutvuda ja esitada selgitusi-vastuväiteid;
  • teiste kandidaatide andmeid Teile ei avaldata;
  • mittevalituks osutunud kandidaatide andmeid säilitame vaidlustamistähtaja jooksul (üks aasta), kauem ainult kandidaadi nõusolekul tulevikus korraldatavatel konkurssidel osalemise ettepaneku tegemiseks;
  • Teie andmed on juurdepääsupiiranguga info, millele kolmandad isikud saavad juurdepääsu ainult seaduses sätestatud juhtudel.

Riikliku statistika uuringus osalemine või andmed riikliku statistika tegemiseks teistest registritest ja andmekogudest

Miks Statistikaamet töötleb minu isikuandmeid?

Statistikaamet töötleb Teie isikuandmeid riikliku statistika tegemiseks riikliku statistika seadusest1 tuleneva kohustuse täitmiseks.

Kes on isikuandmete vastutav töötleja ja kust ma leian vastutava töötleja kontaktandmed?

Riikliku statistika tegemiseks kogutud isikuandmete vastutav töötleja on Statistikaamet2.
Statistikaameti kontaktandmed on leitavad kodulehelt http://www.stat.ee/kontaktandmed.

Mis liiki isikuandmeid Statistikaamet minu kohta töötleb?

Statistikaameti töödeldavad isikuandmete liigid on isikuandmed3 (näiteks nimi, isikukood, majanduslikud ja sotsiaalsed tunnused vms) ja eriliigilised4 isikuandmed (näiteks rahvus, terviseandmed vms).
Töötlemine toimub Vabariigi Valitsuse korraldusega kinnitatud statistikatööde loetelu5 või riikliku statistika seaduse § 20 programmivälised statistikatööd alusel.

Kellele minu isikuandmeid avalikustatakse?

Statistikaamet avalikustab Teie isikuandmed üldjuhul tuvastamatul kujul ehk anonüümselt.
Tuvastataval kujul avalikustab Statistikaamet Teie andmeid ainult Teie nõusolekul6 või riikliku statistika seaduses sätestatud juhtudel (näiteks teadusuuringuteks7 või Euroopa statistikasüsteemi asutustele8 vms).
Isikuandmete avalikustamisel lähtub Statistikaamet riikliku statistika seaduses kehtestatud reeglitest.
Kolmandatesse riikidesse edastab Statistikaamet ainult anonüümsel kujul olevaid andmeid.

Kui kaua Statistikaamet minu andmeid säilitab?

Riikliku statistika tegemise andmeid säilitab Statistikaamet tähtajatult ning andmed on tähtajatult kaitstud statistilise konfidentsiaalsusega. Vastav riikliku statistika seaduse muutatus on ettevalmistamisel.
Tähtajatu säilitamise vajadus tuleneb andmete nn kõrgest väärtusest, sest andmete kogumine, kvaliteedi kontroll, korrastamine jms tegevus, mis on riikliku statistika tegemise loomulik osa, nõuab palju ajalist ja rahalist ressurssi. Sellise korrastatud andmestiku mitte kasutamine edaspidisteks täiendavateks või päris uuteks uuringuteks on ebamõistlik. Eeldame ju, et ka 100 aasta pärast tehakse uuringuid ja soovitakse rohkem teada tänapäeva elust. Võib ka öelda, et andmestiku hävitamine on rahvusliku rikkuse hävitamine, sest ka kirikuraamatustes olev ja säilitatav andmestik on hindamatu ja ei kuulu hävitamisele.
Statistilise konfidentsiaalsuse kaitse tähendab, et Teie andmeid võib avalikustada ainult anonüümsel kujul, Teie nõusolekul või riikliku statistika seadusest tulenevalt tuvastataval kujul ning kogutud andmeid ei tohi kasutada halduslikel, õiguslikel, maksustamise, kontrolli või isikut puudutava meetme või otsuse toetamiseks.
Riikliku statistika andmete säilitamise erisus on sätestatud ka Euroopa Liidu isikuandmete kaitse üldmäärusega nr 2016/679 (artikkel 5 lõige 1 punkt e ja artikkel 89 lõige 1).

Kas ma olen kohustatud esitama Statistikaametile oma andmeid?

Üldreegel on, et füüsiline isik9 esitab isikuandmeid vabatahtlikult.  
Erandid sellest üldreeglist on füüsilised isikud, kes omavad kinnisvara, ehitisi või nende osi või omavad või valdavad põllumajandusmaad või põllumajandusloomi või teevad rahvusvahelisi makseid10 ning loenduse (rahvaloendus, eluruumide loendus ja põllumajandusloendus) andmeesitajad11. Mainitud füüsilised isikud on kohustatud esitama asjaomaseid andmeid.
Nii üldreegel kui ka erandid on sätestatud riikliku statistika seaduses § 28 lõige 2 ja § 23 lõige 1.

Kas mul on õigus nõuda isikuandmete kustutamist?

Ei, Teil ei ole õigust nõuda riikliku statistika tegemisel kasutatavate isikuandmete kustutamist. Statistikaamet töötleb isikuandmeid riikliku statistika tegemiseks ehk täidab avalikku ülesannet.
Euroopa Liidu isikuandmete kaitse üldmääruses nr 2016/679 on sätestatud erand12 isikuandmete töötlemisele, mis on vajalik avalikes huvides toimuva ülesande täitmiseks. Erand tagab, et avaliku ülesande täitja saab seadusest tulenevaid kohustusi ellu viia.

Kas mul on õigus nõuda isikuandmete parandamist?

Ei, Teil ei ole õigust nõuda riikliku statistika tegemisel kasutatavate isikuandmete parandamist. Statistikaamet töötleb isikuandmeid riikliku statistika tegemiseks ehk täidab avalikku ülesannet.
Euroopa Liidu isikuandmete kaitse üldmääruses nr 2016/679 on sätestatud erand13 isikuandmete töötlemisele, mis on vajalik avalikes huvides toimuva ülesande täitmiseks. Erand tagab, et avaliku ülesande täitja saab seadusest tulenevaid kohustusi ellu viia.

Riikliku statistika seadus kohustab Statistikaametit kasutama statistika tegemiseks juba andmekogudesse ja riiklikesse registritesse kogutud andmeid. Statistikaamet saab andmeid erinevatest andmekogudest ja riiklikest registritest kahepoolsete lepingute või kirjalike päringute alusel. On väga oluline, et nendes andmeallikates olevad Teie andmed oleksid õiged ja ajakohased. Parandused oma andmetes palume teha vastavates registrites ja andmekogudes.

Kas mul on õigus nõuda isikuandmete töötlemise piiramist?

Ei, Teil ei ole õigust nõuda riikliku statistika tegemisel kasutatavate isikuandmete töötlemise piiramist. Statistikaamet töötleb isikuandmeid riikliku statistika tegemiseks ehk täidab avalikku ülesannet.
Euroopa Liidu isikuandmete kaitse üldmääruses nr 2016/679 on sätestatud erand14 isikuandmete töötlemisele, mis on vajalik avalikes huvides toimuva ülesande täitmiseks. Erand tagab, et avaliku ülesande täitja saab seadusest tulenevaid kohustusi ellu viia.

Kas mul on õigus esitada vastuväiteid isikuandmete töötlemisele?

Ei, Teil ei ole õigust esitada vastuväiteid riikliku statistika tegemisel kasutatavate isikuandmete töötlemisele. Statistikaamet töötleb isikuandmeid riikliku statistika tegemiseks ehk täidab avalikku ülesannet.
Euroopa Liidu isikuandmete kaitse üldmääruses nr 2016/679 on sätestatud erand15 isikuandmete töötlemisele, mis on vajalik avalikes huvides toimuva ülesande täitmiseks. Erand tagab, et avaliku ülesande täitja saab seadusest tulenevaid kohustusi ellu viia.

Kas minu andmetele laieneb ka andmete ülekandmise õigus?

Ei, Teie andmetele ei laiene andmete ülekandmise õigus.
Statistikaamet töötleb Teie isikuandmeid riikliku statistika seaduse alusel ning täidab avalikes huvides olevat ülesannet. Vastavalt Euroopa Liidu isikuandmete kaitse üldmäärus nr 2016/67916 sätestatule kui andmetöötlus toimub ainult seaduse alusel, siis õigus andmete ülekandmisele ei kohaldu.

Kas Statistikaamet küsib andmeid minu kohta ainult minult või kogub minu kohta andmeid ka teistest andmeallikatest?

Statistikaamet kasutab riikliku statistika tegemiseks erinevaid andmeallikaid.
Veel enam, riikliku statistika seadus kohustab Statistikaametit kasutama statistika tegemiseks olemasolevaid andmeid ehk andmekogudesse ja riiklikesse registritesse kogutud andmeid. Eesmärk on vähendada isikute vastamiskoormust ning hoida kokku riigi ressursse. Statistikaamet kasutab andmeid riiklikest registrites ja andmekogudest vastavalt sõlmitud kahepoolsetele lepingutele ja kirjalikele päringutele.

Kas Statistikamet teeb profiilianalüüse või langetab minu kohta automatiseeritud otsuseid?

Ei, Statistikaamet ei tee isiku kohta profiilianalüüse ega langeta automatiseeritud otsuseid.
Riikliku statistika seadus kohustab Statistikaametit riikliku statistika tegemiseks kogutud andmeid kasutama ainult riikliku statistika tegemiseks. Andmeid ei tohi kasutada halduslikel, õiguslikel, maksustamise või kontrolli eesmärkidel ning neid ei tohi kasutada ühegi konkreetset füüsilist isikut puudutava meetme või otsuse (sh automatiseeritud otsused ja profiilianalüüsid) tegemiseks. Vastava sisuline keeld on sätestatud Euroopa Liidu isikuandmete kaitse üldmääruses nr 2016/679, riikliku statistika seaduses ja Euroopa Liidu määruses nr 223/2009 statistika kohta.

Kas mul on õigus küsida andmeid, mida Statistikaamet minu kohta kogunud on?

Jah, Teil on õigus tutvuda andmetega, mida Statistikaamet on Teie kohta kogunud.
Palume Teil esitada taotluse. Vaata teenusstandard „Teabenõude täitmine“.
Taotlusele vastame esimesel võimalusel, kuid mitte hiljem, kui ühe kuu jooksul.

Kas mul on õiguse esitada kaebus järelevalveasutusele – Andmekaitse Inspektsioonile?

Jah, Teil on õigus esitada Andmekaitse Inspektsioonile kaebus (sekkumistaotlus) http://www.aki.ee/et/poordu-inspektsiooni-poole/sekkumistaotlus isikuandmete kasutamise kohta riikliku statistika tegemisel.

Kas Statistikaametil on määratud andmekaitseametnik?

Jah, Statistikaameti andmekaitseametnik on andmekaitsespetsialist Katre Viljalo andmekaitse at stat dot ee.

Kui mul on Statistikaametile küsimusi andmekaitse kohta, siis mis aadressile ma oma küsimuse saadan?

Statistikaameti andmekaitsealased küsimused palume saata aadressile andmekaitse at stat dot ee.


Isikuandmetega seotud rikkumine

Kui Statistikaametis toimub isikuandmetega seotud rikkumine ja see kujutab endast tõenäolist ohtu inimese õigustele ja vabadustele, siis vormistame selle kohta nõutud dokumendid. Kindlasti võtame kasutusele meetmed, et rikkumine koheselt lõpetada.

Kui rikkumise tulemusena tekib Teie õigustele ja vabadustele tõenäoliselt suur oht, siis teavitame sellest ka Teid. Teavituse eesmärk on võimaldada Teil endal võtta vajalikke ettevaatusabinõusid olukorra leevendamiseks.

1 https://www.riigiteataja.ee/akt/13338093?leiaKehtiv

2 Riikliku statistika seadus § 34 lõige 8

3 Määrus nr 2016/679 artikkel 4 punkt 1

4 Määrus nr 2016/679 artikkel 9 punkt 1

5 https://www.riigiteataja.ee/akt/320022018004?leiaKehtiv

6 Riikliku statistika seadus § 35 lõige 2

7 Riikliku statistika seadus § 38

8 Riikliku statistika seadus § 35 lõige 3

9 Riikliku statistika seadus § 28 lõige 2

10 Riikliku statistika seadus § 28 lõige 2

11 Riikliku statistika seadus § 23 lõige 1

12 Määrus nr 2016/679 artikkel 17 lõige 3 punkt d

13 Määrus nr 2016/679 artikkel 89 lõige 2

14 Määrus nr 2016/679 artikkel 89 lõige 2

15 Määrus nr 2016/679 artikkel 89 lõige 2 ja artikkel 21 lõige 6

16 Määrus nr 2016/679 artikkel 20 lõige 3