Eesti sündimustrendid rahvaloenduse andmete valguses

Blogi
Postitatud 7. november 2013, 8.45

2011. aasta rahvaloenduse andmete põhjal oli võimalik hinnata naiste lõpetatud sündimuskordajat. Selgus, et eestlannade puhul oli nn laulva revolutsiooni efekt tõepoolest olemas – sel ajal viljakas eas olnud naiste põlvkonna sündimuskordaja oli aastakümnete kõrgeim. Samuti sai selgeks maanaiste märksa kõrgem viljakus võrreldes linnanaistega.

2011. aasta rahvaloenduse andmete põhjal oli võimalik hinnata naiste lõpetatud sündimuskordajat. Selgus, et eestlannade puhul oli nn laulva revolutsiooni efekt tõepoolest olemas – sel ajal viljakas eas olnud naiste põlvkonna sündimuskordaja oli aastakümnete kõrgeim. Samuti sai selgeks maanaiste märksa kõrgem viljakus võrreldes linnanaistega. Rahvaloenduse andmete põhjal parandatud rahvaarvu näitajate järgi on võimalik ka kaasaegseid sündimustrende täpsustada. Kuigi sünnitamisealiste naiste arvukus on väljarännu tagajärjel oodatust väiksem, on Eestisse jäänute viljakus seni arvatust kõrgem. Samas tuleb rahvastikuprognoosides arvestada jätkuvat väljarännet, mida seni oluliselt arvestatud ei ole. Konverentsil „Rahvastikuprotsessid Läänemere piirkonnas 21. sajandil“ esitatakse uute andmete põhjal täpsustatud sündimuse hinnangud ja prognoosid lähiaastateks.

Statistikaameti ja Eesti Statistikaseltsi konverents toimub 12.-13. novembril Eesti Rahvusraamatukogu suures saalis. Üritus on tasuta.

Vaata ettekannet ja esinemise videosalvestist. Mare Vähi Tartu Ülikool