Popimad nimed 2019 – Sebastian ja Mia

Blogi
Postitatud 18. veebruar 2020, 10.00

Eelmise aasta popimad nimed poistel olid Sebastian ja tüdrukutel Mia. Mõlemad nimed jõudsid nimede edetabelis esikohale esimest korda.

Eelmise aasta popimad nimed poistel olid Sebastian ja tüdrukutel Mia. Mõlemad nimed jõudsid nimede edetabelis esikohale esimest korda.

Kaja Sõstra, statistikaameti juhtivanalüütik, Märt Leesment, statistikaameti juhtivanalüütik

Aasta varem oli Mia olnud teisel kohal, Sebastian aga 6. kohal. Seitse aastat järjest esikohal trooninud Sofia jäi seekord populaarsuselt teiseks tüdrukunimeks. Samuti maandus teisele kohale 2018. aasta popim poisinimi Robin.

Kas võib olla, et värsketele vanematele on inspiratsiooni andnud Eestis laineid lööv motosport? Päris mitu selle nimega kuulsust nagu Sebastian Vettel, Sebastien Loeb, Sebastien Ogier teevad ralli- või vormeliradadel ilma.

Kui Sebastiani nime valiku motivaatorit on mõnevõrra raskem aimata, siis 2018. aasta lõpus valminud armas jõulufilm „Eia jõulud Tondikakul“ on kindlasti olnud põhjuseks, et aastal 2019 sündinud kaheksa pisitüdrukut said nimeks Eia. Varem oli selle nimega naisi Eestis vaid 13.

Üldse registreeriti eelmisel aastal Eesti perekonnaseisuasutustes kokku 13 897 sündi, neist 7096 poissi ja 6801 tüdrukut. Tüdrukutele pandi 2662  ja poistele 2303 erinevat eesnime.

10 aasta hitt-nimed

Astumine uude aastakümnesse annab hea põhjuse vaadata tagasi ka eelmise kümnendi nimetrendidele. Kõige rohkem on kuni 10-aastaste hulgas Rasmuse, Oliveri ja Robini nimega poisse ning Sofia, Maria ja Mia nimega tüdrukuid.

Viimase kümne aasta jooksul on nimede edetabel päris palju muutunud. Selle aja jooksul on nii tüdrukutele kui ka poistele pandud 25 erinevat nime, mis on olnud vähemalt ühel aastal esikümnes. Ületamatu on olnud Sofia populaarsus, mis on kümnest aastast kaheksal aastal olnud esikohal ja ülejäänud kahel aastal teisel kohal. Poistest on Oliver püsinud kõigil aastatel esikümnes. Poiste vanemate selge eelistus on R-tähte sisaldavad nimed. Selliseid on 25-st nimest 18.

Staarid mõjutavad nimevalikut

Kõige rohkem on kümne aasta jooksul suurenenud Lenna, Saskia ja Aroni nimede populaarsus, mis olid kümnendi alguses edetabelis 60.–70. koha piirimail. Lenna nime menukusele annab hoogu arvatavasti lauljatar Lenna Kuurmaa. Saskia nime populaarsus suurenes hüppeliselt 2018. aastal. Just sel aastal saavutas Saskia Alusalu olümpiamängudel 4. koha ja sai sellega eestlastele rohkem tuntuks.

Mõned kümnendi alguses populaarsed nimed on aga praegu pildilt peaaegu kadunud – Lisandra, Kaspar ja Sander olid veel viis aastat tagasi väga menukad nimevalikud, kuid eelmisel aastal enam mitte. Võrreldes 2010. aastaga on tüdrukunimede esikümme 2019. aastal täielikult uuenenud, kui üks erand välja arvata. Poiste vanemad nii kiiresti uusi nimesid omaks ei võta. Neli nime oli esikümnes ka 2010. aastal.

Nimede populaarsuse muutusi kümne aasta jooksul saab võrrelda interaktiivsel joonisel.

https://public.flourish.studio/visualisation/1404914/

Andmetest

Sündide andmed pärinevad siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonnast. Ülevaade eesnimedest on koostatud rahvastikuregistri seisuga 01.01.2020 registreeritud elanike andmete põhjal.

Põnevad nimedestatistikat leiad ka meie veebirakendusest /uudised/public/apps/nimed/