Kas sina juba kuulud tarkade otsustajate klubisse?

Blogi
Postitatud 8. aprill 2020, 9.00

Mis juhtub andmetega, kui need rebida välja ülekuhjatud Excelist ja paigutada läbimõeldult graafikutesse? Numbrid hakkavad elama ja rääkima keeles, mis suunab tegema tarku ja kvaliteetseid juhtimisotsuseid. Statistikaameti juhtimislauad on andmetele sellise elu sisse puhunud.

Mis juhtub andmetega, kui need rebida välja ülekuhjatud Excelist ja paigutada läbimõeldult graafikutesse? Numbrid hakkavad elama ja rääkima keeles, mis suunab tegema tarku ja kvaliteetseid juhtimisotsuseid. Statistikaameti juhtimislauad on andmetele sellise elu sisse puhunud.  

Evelin Kivilo-Paas, statistikaameti projektijuht

Statistika on teadliku otsustamise juures võimas tööriist. Andmetel põhinevad otsused suurendavad töö efektiivsust, kiirendavad arengut ja aitavad tagada jätkusuutlikkust. Kui paljud meist aga suudavad töödelda, kirjeldada ja analüüsida lõputut hulka teadmisi, mis iga päev peale voolab?

Juba üle kahe kuu on igaühele, kellele läheb korda, et tema otsused põhineksid teadmistel ja andmete põhjalikul analüüsil, mitte pelgalt kõhutundel või hetkeemotsioonil, kasutamiseks statistikaameti loodud uuenduslik digitööriist – juhtimislauad. Juhtimislauad leiab aadressilt https://juhtimislauad.stat.ee/.

Kelle jaoks juhtimislauad loodi?

Idee luua juhtimislaudade rakendus sai alguse sellest, et statistikaameti poole pöördus ettevõtete ja erialaliitude juhte, ministeeriumide ja kohalike omavalitsuste esindajaid, kelle ühine mure oli, kuidas saada endale olulistest näitajatest head, selget ja kiiret ülevaadet.

Nii hakkaski statistikaamet looma veebirakendust, kus eri elualade esindajad võiksid oma näitajad koondada endale vajalikuks ülevaateks, mida olulisi otsuseid tehes jälgida.  

Mis infot leiab juhtimislaualt?

Juhtimislauad kajastavad kolme sorti infot:

1) ettevõtlusandmed;

2) piirkondlik statistika;

3) arengukavade näitajad.

Juhtimislaual olevad andmed pärinevad statistikaameti andmebaasist. Usaldusväärsed ja objektiivsed uuenevad juhtimislaudadel automaatselt.

Juhtimislaud annab täpse pildi sellest, millises suunas olulised näitajad liiguvad ja mis eesmärgid on vaja arengukavades saavutada.

Rakendust luues oli statistikaametil üks põhieesmärk – soodustada seda, et avaliku ja erasektori suhtlus muutuks tõhusamaks, nad vaataksid ja analüüsiksid samu näitajaid, mõtestaksid neid üheskoos lahti ning tehtud otsuste põhjal muutuks Eestis elu paremaks.

Miks on kasulik rakendust kasutada?

Juhtimislaud aitab kokku hoida hulga väärtuslikku aega nii ametnikul kui ka ettevõtte juhil, sest andmebaasi kaevumata saab kätte andmed, mis on visualiseeritud ülevaatlikel andmegraafikutel.

Neid jooniseid võib soovi korral jagada oma partneritega ja sotsiaalmeedias, lisada oma veebilehele või esitlusele.

Juhtimislauda andmeid saab vaadata aegreal, kaardil, piirkondade võrdlusena, graafikud võimaldavad ka valitud väärtuseid sisse ja välja lülitada.

Kuidas juhtimislauda kasutada?

Juhtimislaual võib hõlpsalt kokku panna ka päris oma juhtimislaua, kust saab alati kõige kiiremini kätte näitajad, mis just sulle kõige rohkem huvi pakuvad ning mida kõige sagedamini vajad.

Kui oled näiteks mõnes kohalikus omavalitsuses spetsialist ja sul vaja täpset ülevaadet oma piirkonna elanike rände kohta, siis juhtimislaualt leiad info nii rändesaldo, inimeste sisse- ja väljarändamise kohta.
Keda aga huvitab üldisemalt, milline on Eesti inimeste elujärg, kui turvaline ja puhas on meie elukeskkond, kui mõistlikult kasutame oma loodusvarasid ning mis suunas Eesti nendes valdkondades liigub, leiab vastused säästva arengukava näitajate juhtimislaualt.

Kui oled juhtimislauale sisenenud tuvastatud kasutajana, avaneb sulle alati see töölaud, kus viimati andmete uurimine pooleli jäi.

Mis kasu on juhtimislauast ettevõtjale?

Juhtimislaualt saab kasulikku teavet nii alustav ettevõtja kui ka juba tegutseva ettevõtte juht, kes peab laienemisplaane.  Andmegraafikud ja joonised annavad vastuseid paljudele küsimustele, näiteks kui palju ettevõtteid huvipakkuvas sektoris tegutseb, kui suured on nende tootmismahud, müügitulu ja investeeringud, mis on sektoris keskmine brutokuu- ja tunnipalk ning kui palju on vabu ametikohti.

Lisaks võib leida juhtimislaualt infot, kui palju tegutseb huvipakkuvas piirkonnas konkurente, kui suured need on ja mis hinnaga tasub oma toodet müüa.  

Hetkel on kasutamiseks toiduainetööstuse-, kaubanduse-, metsanduse ja puidutööstuse, turisminduse, info- ja kommunikatsioonitehnoloogia ja raamatupidamise juhtimislaud.

Vaata juhtimislauad.stat.ee! Ei leidnud infot, mis sind huvitab? Võta ühendust statistikaameti klienditoega stat [at] stat.ee (stat[at]stat[dot]ee)