Pealinna suurimat brutotulu teenitakse Kesklinnas, väikseimat Lasnamäel

Blogi
Postitatud 30. juuni 2020, 12.45

Tallinnas oli elanike keskmine brutotulu 2019. aastal 1444 eurot kuus. Linnaosadest oli teenitud tulu kõige suurem Kesklinna (1779 eurot) ja kõige väiksem Lasnamäe elanikel (1224 eurot).

Tallinnas oli elanike keskmine brutotulu 2019. aastal 1444 eurot kuus. Linnaosadest oli teenitud tulu kõige suurem Kesklinna (1779 eurot) ja kõige väiksem Lasnamäe elanikel (1224 eurot).

Statistikaameti analüütik Greta Tischler

Eesti omavalitsusüksuste pingereas asus Tallinn elanike kuu keskmise brutotulu poolest eelmisel aastal kümnendal, linnade arvestuses Keila (1482 eurot) järel teisel kohal.

Suurimat brutotulu teeniti Tallinnas Kesklinna linnaosas, kus selle suurus elaniku kohta oli 1779 eurot. Viimaste aastate statistika põhjal on linnaosade pingerida üsna muutumatu. Kesklinnale lisaks leiab pingerea eesotsast veel Pirita, kus tulu suurus oli samuti üle 1700 euro ning Nõmme ja Kristiine linnaosad, kus tulu suurus jäi napilt alla 1600 euro.

Ülejäänud neljas linnaosas (Haabersti, Mustamäe, Põhja-Tallinn ja Lasnamäe) jäi tulu suurus alla 1500 euro. Just nendes linnaosades elab enamus (66%) Tallinna tulusaajatest. Kõige väiksem oli tulu Lasnamäe linnaosas, kus keskmiselt teeniti 1224 eurot kuus. Lasnamäe oli linnaosadest ka ainus, kus tulu suurus jäi alla Eesti keskmise (1317 eurot).

Võrreldes 2018. aastaga suurenes tulu kõige kiiremini Kristiine ja Põhja-Tallinna linnaosas. Põhja-Tallinn oli seejuures keskmise tulu suuruse põhjal (1364 eurot) kaheksa linnaosa võrdluses alles eelviimasel ehk seitsmendal kohal.

Suurimat brutotulu teeniti Kloostrimetsa ja Kadrioru asumites

Linnaosade siseselt eristuvad brutotulu suuruse poolest ka ajalooliselt väljakujunenud asumid. Suurimat tulu teeniti möödunud aastal Kloostrimetsa (Pirita linnaosa) ja Kadrioru (Kesklinna linnaosa) asumites, kus keskmine tulu suurus ulatus üle 2000 euro.

Teisteski linnaosades oli asumeid, kus tulu suurus oli linnaosa keskmisest märgatavalt suurem. Näiteks Mustamäe linnaosa Kadaka asumis oli brutotulu suurus 1823 eurot, mis ületas linnaosa keskmist ligikaudu 440 euro võrra.

Sõltuvalt elukohast jäi brutotulu suurus Tallinna asumites peamiselt 1000–2000 euro vahele. Kõige väiksem oli kuu keskmine brutotulu Paljassaare asumis (Põhja-Tallinna linnaosa), kus tulu suurus oli keskmiselt 1056 eurot kuus.

Keskmine brutotulu näitab palgatöötajatele ja avalikele teenistujatele makstud tasusid, töötamisega seotud stipendiume, toetusi ning muid tasusid. Andmete aluseks on maksu- ja tolliameti sotsiaalmaksuga maksustatud väljamaksete andmed. Brutotulu suurus saadakse, kui kuu keskmine väljamaksete summa jagatakse kuu keskmise väljamaksete saajate arvuga. Tulusaaja elukoht on määratud isiku elukoha järgi, mille aluseks on statistikaameti rahvastikubaas.

Loe lisaks: