Rakendus, mis annab väliskaubanduse kohta infot uudsel moel

Blogi
Postitatud 10. oktoober 2019, 14.32

Millised on Eesti suuremad ekspordiartiklid? Kust maailma otsast jõuab meieni kõige rohkem maasikaid? Mida impordib Eesti Venemaalt? Väliskaubanduse rakendus data.stat.ee annab vastused neile ja paljudele teistele väliskaubandusega seotud küsimustele.

Millised on Eesti suuremad ekspordiartiklid? Kust maailma otsast jõuab meieni kõige rohkem maasikaid? Mida impordib Eesti Venemaalt? Väliskaubanduse rakendus data.stat.ee annab vastused neile ja paljudele teistele väliskaubandusega seotud küsimustele.

Tekst: Karl Annus, statistikaameti projektijuht

Statistikaamet on välja tulnud unikaalse väliskaubanduse rakendusega, mille sarnast pole varem tehtud. Rakendus esitleb värskeimaid väliskaubanduse andmeid atraktiivselt ja graafiliselt.

Seni on väliskaubandusest huvitunud pidanud andmeid vaatama statistikat andmebaasi tabelitest. Väliskaubanduse rakendus annab võimaluse näha andmeid juba valmis visualiseeritud graafikutelt. Rakendus võimaldab kuvada näiteks kaubavoogude suuruseid ja proportsioone, joonistada kaubavood ekraanile ning laadida alla graafilisi ülevaateid.

Väliskaubanduse rakendus (paremal) võtab andmed statistikaameti andmebaasist (vasakul) ja muudab need igaühele arusaadavaks.

Graafiku suur eelis on see, et selle peale vaadates saab kohe selgeks, mis on Eesti suurim ekspordiartikkel või millisesse riiki meie ettevõtted kõige rohkem kaupu ekspordivad.

Kuidas jõuavad andmed graafikule?

Kõikidel Eestis tegutsevatel ettevõtetel, mille aastane impordikäive on üle 230 000 euro või ekspordikäive üle 130 000 euro, tuleb igal kuul esitada statistikaametile aruanne eksporditud ja imporditud kauba koguse kohta.

Näiteks piimatootjal tuleb aru anda, millistesse riikidesse, mitme euro väärtuses ja mitu kilogrammi piima nad viisid. Eksootiliste viljade maaletooja peab teada andma, mis riigist, kui palju ja millise riigi päritoluga vilju ning kui mitme euro eest nad importisid. Kõikide ettevõtete esitatud andmete põhjal arvutab statistikaamet, kust kuhu ja kui palju iga tootegrupi tooteid sel kuul imporditi ja eksporditi.

Milleks on kogutud andmeid vaja?

Ettevõtetelt saadud andmete põhjal tehakse suuri ja olulisi otsuseid, mis mõjutavad Eesti majandust. Näiteks on need andmed väga vajalikud strateegiliste otsuste tegemisel meie välissuhetes. Samuti on need olulised analüütikutele, kelle analüüside põhjal rahastab pank ettevõtete äriprojekte, ja ministeeriumide ametnikele, kes teevad meid kõiki mõjutavaid otsuseid. Mõistagi on need andmed ka väga kasulikud ettevõtetele, kes soovivad analüüsida turge, kuhu nad juba ekspordivad või kuhu nad võiksid oma kaupade väljavedu laiendada.

Mida on võimalik andmetest välja lugeda?

Rakendusest leiab väärtuslikku infot selle kohta,

* kes on Eesti ekspordi ja impordi partnerriigid,

* millised on ekspordi- ja impordiartiklid kaubakoodi järgi,

* milline on kaubavahetus päritolu-, saatja- ja saajariigi järgi,

* milline on kaubavahetus maailmajao või mandri kaupa,

* kuidas on kaubavahetus kuus või kvartalis aastatega muutunud,

* milline on kaubavahetuse bilanss.

Näiteks annavad andmed vastuse, millistesse riikidesse Eesti ettevõtted kõige rohkem kaupu ekspordivad.

Graafik 1 Kuhu Eesti ekspordib 2019
Väliskaubanduse rakenduse puukaartdiagramm (i.k treemap chart) annab selge ülevaatliku pildi senistest 2019. aasta ekspordi osatähtsustest.

Graafikult on selgelt näha, et selle aasta kaheksa kuu esiviisik on olnud Soome (16,1%), Rootsi (10,6%), Läti (9,21%), Ameerika Ühendriigid (7,23%) ja Saksamaa (6,66%). Seejärel võib juba vaadata, milliseid kaupu on Eesti sel aastal Soome eksportinud.

Järgnev graafik näitab, et kõige rohkem on välja läinud elektriseadmeid (17,4%), mööblit ja kokkupandavaid ehitisi (10,5%) ning mehaanilisi masinaid (10,1%).

Graafik 2 Mida Eesti ekspordib Soome 2019
Väliskaubanduse rakenduse puukaartdiagramm annab selge ülevaatliku pildi, mis kaubagruppide tooteid on aastal 2019 Soome eksporditud.

Väliskaubandusrakendus võimaldab vajadusel tutvuda ka väga detailsete andmetega. Näiteks puidust moodulmajade tootja saab siit ülevaate, millistesse riikidesse Eesti ettevõtjad puidust moodulmaju ekspordivad.

Aastal 2019 on Eesti ettevõtted eksportinud monteeritavaid puitehitisi 301 miljoni euro eest. Kõige rohkem on neid tooteid eksporditud Rootsi ja Norra

Kui pangaanalüütik peab langetama otsuse, kas rahastada monteeritavate puitehitiste tootja ekspordiplaani Norra turule, saab ta väliskaubanduse rakendusest lihtsa vaevaga ülevaate, mis seisus on praegu selle valdkonna ettevõtjate eksport konkreetsele turule.

Graafik 4 Monteeritavad puitehitised aeglõige
Augustis 2019 eksportisid Eesti ettevõtted 12,9 miljoni euro väärtuses monteeritavaid puitehitisi.

Miks on data.stat.ee eriline?

Väliskaubandusrakendusega sarnaseid rakendusi on teisigi, kuid mitte ükski teine ei paku igal kuul uuenevaid andmeid. Enamasti on sarnastes rakendustes üle-eelmise aasta andmed. Andmed uuenevad data.stat.ee-s igal kuul pärast väliskaubanduse andmete avaldamist.

Tule avastama! https://data.stat.ee/

Valik väliskaubandusrakendusi